13o Γυμνάσιο Ηρακλείου | ΑΝΟΙΞΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ | Κεντρική Σελίδα |
Μάλτα |
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΦΑΓΗΤΑ Το Rastizzi φτιάχνεται από σφολιάτα γεμιστή με τυρί ρικότα. Μερικές φορές συνοδεύεται από ένα μη οινοπνευματώδες ποτό φτιαγμένο από βότανα που ονομάζεται kinnie. Σπεσιαλιτέ του νησιού είναι η timpana (πίτα από μακαρόνια), η minestra σούπα και η πίτα lampuki φτιαγμένη με ψάρι. ô ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ
Στις 29 Ιουνίου γιορτάζεται η γιορτή των Αγίων Πέτρου και Παύλου. Αρχίζει με ολονύχτιο πικνίκ και με fenkata (λαγό στιφάδο) κρασί πολύ χορό και τραγούδι, Την επόμενη, γίνονται αγώνες δρόμου με γαϊδάρους και άλογα, με έπαθλο το palji-λάβαρο το οποίο ο νικητής δωρίζει στην ενορία του.%
ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ? Στα πρώτα γενέθλια των παιδιών τους οι Μαλτέζοι γεμίζουν το καλάθι της Quccija με διάφορα μικροαντικείμενα που αντιπροσωπεύουν διάφορα επαγγέλματα. Το πρώτο αντικείμενο που θα πιάσει το παιδί υποτίθεται ότι φανερώνει το επάγγελμα που θα ακολουθήσει.e Στη Μάλτα υπάρχουν ελάχιστοι φυσικοί πόροι, εκτός από την περίφημη χρυσή πέτρα globigerina. Το νησί δε διαθέτει καθόλου ποτάμια. Δεν έχει επάρκεια γλυκού ύδατος και, για την ύδρευση της, εξαρτάται από τη διεργασία αφαλάτωσης.
|
![]() |
![]() |
Εργασία των μαθητριών : Κούτη Ζωή, Κουμαρτζάκη
Εμμανουέλα, Κουτσάκη Αναστασία, Κρασανάκη Ελένη, |
|